Podcast afleveringen

Podcast Afleveringen

Luister nu via Soundcloud of Spotify de podcastafleveringen! Inmiddels zijn er vijf afleveringen online: ‘winter(depressie)’, ‘hoogsensitiviteit’, ‘het label ‘verwarde personen”, ‘trauma’ en ‘opvoeding, ouderschap en kind zijn’. 

Via Soundcloud zijn de laatste drie afleveringen gratis te beluisteren en via Spotify is alles gratis te beluisteren. Als je een gratis account hebt komt er bij Spotify reclame tussendoor, wil je dat niet, dan heb je een betaald Spotify account nodig. Klik onderaan op de buttons om te gaan luisteren. 

Laatst uitgekomen:

Aflevering 4: Trauma

In deze aflevering ga ik in gesprek met Joke van Bokkem over trauma. Joke is klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog en gespecialiseerd in complexe trauma’s. Ze werkt als klinisch psycholoog bij Stichting Centrum ’45 van de Arq Expert Groep en heeft haar eigen praktijk (GGZ basiszorg)(https://psychologenpraktijkvanbokkem.nl). Joke heeft o.a. gewerkt met complex getraumatiseerde oorlogsveteranen, getraumatiseerde kanker patiënten en getraumatiseerd brandweer, politie en ambulance personeel. We praten over wat trauma eigenlijk is en hoe het ontstaat. Waarom ontwikkelt de één wel trauma en de ander niet na een ingrijpende gebeurtenis? Joke vertelt over welke behandelingen er allemaal zijn en hoe er binnen andere culturen met trauma wordt omgegaan. Ook hebben we het over trauma’s binnen familiesystemen en hoe dit soms generaties lang kan doorwerken. Als zorgprofessional vertelt ze ook openhartig over hoe zij zich zelf ontwikkeld heeft en hoe zij en haar collega’s samenwerken. 

Aflevering 5: Opvoeding, ouderschap en kind zijn

In deze aflevering ga ik in gesprek met Lois Eijgenraam over ouderschap en kind zijn. Lois heeft lange tijd als kleuterleidster gewerkt binnen het vrije school onderwijs, heeft samen met haar partner 6 kinderen waarvan 3 eigen kinderen, is schrijfster van diverse boeken m.b.t. pedagogiek, opvoeding en ouderschap en heeft een eigen praktijk waarin ze ouders begeleid met ouderschap en opvoedingsvragen (www.loiseigenraam.nl). Zo begeleid ze ook ouders bij scheidingen en rouw. 

Ook is ze trainer, docent op MBO’s en HBO’s, geeft ze lezingen, is ze opvoedingsadviseur bij de begeleidingsdienst voor vrije scholen Nederland en voorzitter bij de landelijke Vereniging voor Vrije Opvoedkunst.

In deze aflevering praten we over opvoeding, ouderschap en kind zijn. Een antroposofische kijk hierop en de constituties  komen aan de orde. Wat zijn constituties? Wat is antroposofie? Hoe kun je terug kijken op je eigen kind zijn? Wat voor ouder wil ik zijn? Hoe kan ik mijn kind beter begrijpen? Hoe kun je een kind gezond laten hechten, liefdevol begrenzen en laten opgroeien in verbondenheid met zichzelf en de wereld? Dat zijn grote vragen, waar wij niet het antwoord op geven, maar wel een richting en een kader geven voor zelfonderzoek m.b.t. deze onderwerpen.