Podcast afleveringen

Podcast Afleveringen

Luister nu de eerste afleveringen van de podcast op Spotify via onderstaande link.

Aflevering 1: Winter(depressie)

In deze aflevering onderzoeken we hoe meer begrip over de winter, je winterdepressie wellicht kan verzachten. De antroposofie en natuur geven hierin mooie adviezen. In deze aflevering gaan Taletta Bierens (Biografisch en Kunstzinnig Therapeut) en ik samen in gesprek over de winter. 

Aflevering 2: Hoogsensitiviteit

In deze aflevering ga ik in gesprek met Hans Lemmens over hoogsensitiviteit. Ook raken we onderwerpen als autisme, psychose en neiging tot controle en dwang. Hans ziet autisme als een vorm van extreme hoogsensitiviteit en heeft ook o.a. een boek geschreven over het grijze gebied tussen hoogsensitiviteit en autisme (‘Het elastiek tussen lichaam en ziel’). Hans is Heilpedagoog en Hypnotherapeut met werkervaring binnen de GGZ. 

Aflevering 3: Het label ‘verwarde personen’  

In deze aflevering ga ik in gesprek met sociologe Karlijn Roex. Zij is zelf ook ooit bestempeld als ‘verward persoon’, schrijft boeken en maakt theater over destigmatisering van dit label. Roex diagnosticeert niet ‘de verwarde persoon’, maar de samenleving die dit begrip in het leven heeft geroepen. We praten o.a. over onderwerpen als vrijheid, mens zijn en hoe wij samen leven. Deze aflevering is niet alleen interessant voor mensen die zelf ‘verward’ zijn genoemd of in hun omgeving of werk te maken hebben met ‘verwarde personen’ maar juist ook voor de mensen die ver van dit label af staan. 

Aflevering 4: Trauma

In deze aflevering ga ik in gesprek met Joke van Bokkem over trauma. Joke is klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog en gespecialiseerd in complexe trauma’s. Ze werkt als klinisch psycholoog bij Stichting Centrum ’45 van de Arq Expert Groep en heeft haar eigen praktijk (GGZ basiszorg)(https://psychologenpraktijkvanbokkem.nl). Joke heeft o.a. gewerkt met complex getraumatiseerde oorlogsveteranen, getraumatiseerde kanker patiënten en getraumatiseerd brandweer, politie en ambulance personeel. We praten over wat trauma eigenlijk is en hoe het ontstaat. Waarom ontwikkelt de één wel trauma en de ander niet na een ingrijpende gebeurtenis? Joke vertelt over welke behandelingen er allemaal zijn en hoe er binnen andere culturen met trauma wordt omgegaan. Ook hebben we het over trauma’s binnen familiesystemen en hoe dit soms generaties lang kan doorwerken. Als zorgprofessional vertelt ze ook openhartig over hoe zij zich zelf ontwikkeld heeft en hoe zij en haar collega’s samenwerken.